Vridfönster - så fungerar det

Vridfönster har flera fördelar mot andra fönsteralternativ. I denna artikel presenteras vridfönster – så fungerar det.

Vridfönster kallas ibland för vridbara fönster alternativt H-fönster. Dess speciella funktion är att det kan vridas (därav namnet) så att utsidan blir insidan. Därmed kan putsning ske av fönster på platser där det är mycket svårt eller kostsamt att annars komma åt.

Öppna och vrid

Vridfönster har ett handtag på nedre karmen som vrids för att fönstret ska öppnas. Efter att handtaget vridits brukar det finnas en mindre öppningsspärr som måste lossas innan fönstret kan öppnas. En säkerhetsfunktion så att inte fönstret öppnas av misstag.

Nu kan fönstret mycket lätt snurras 180 grader vilket innebär att den sida som tidigare var utsida nu blir insida. Vid putsning ska vridning ske till fönstrets putsläge. Putsning kan ske varpå fönstret sedan vrids tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Två olika vridbeslag

Det finns två olika slags vridbeslag på vridfönster. De kan vara raka eller ha ”led” ungefär på mitten. Det kallas för att fönstret har rakt eller böjt vridbeslag.

Enkla att putsa

En av de stora fördelarna med vridfönster är att både in- och utsidan av fönster kan putsas inifrån. Detta tack vare att fönstret kan vridas 180 grader.

Putssäkring

Efter att fönstret snurrats ett halvt varv är det viktigt att det klickar fast i putssäkringarna som sitter på vardera sida. Du bör även testa genom att putta lite på fönstret och se om säkringarna fyller sin funktion. I detta fall kan fönsterputsningen påbörjas.

Lös ut putssäkringarna när putsningen är klar. Det är i detta fall noga att putssäkringarna löses i rätt ordning. Detta kan nämligen vara olika beroende på hur fönstret är uppbyggt med rakt eller böjt vridbeslag.

Fördelar

  • Enkla att putsa på bägge sidor – Se ovan

  • Bättre balanserade – Tack vare dess konstruktion blir vridfönster bättre balanserade än sidohängda fönster. Tyngden fördelas på fästena i mitten av karmen som därmed fönstret hänger i. Detta istället enbart på ena sidan av fönstret.
  • Kärvar inte – En ytterligare fördel är att dessa inte kärvar lika ofta som sidohängda fönster. Det beror delvis på balanseringen och fästanordningen.

Aluminium – Gör det ännu enklare

Vridfönster kan, i likhet med andra fönster, tillverkas i flera olika material. Det finns exempelvis trä, vinyl och aluminium. Aluminium har flera funktionella fördelar och kan framförallt rekommenderas i det fall som det är svårt att nå upp till fönstrets utsida.

Många väljer vridfönster just på grund av enkelheten att kunna putsa bägge sidor. Det kan exempelvis vara på övervåningen i en villa. Men det är inte bara glaset som behöver putsas med tiden utan även behov av att måla om karmarna uppstår.

Det är just vid ommålning som aluminium har sin stora fördel. Dessa karmar kan levereras i ett par olika färger och håller sedan färgen extremt bra under lång tid. Är det svårt att renovera eller nå fönstret kan alltså vridfönster i aluminium väljas. Det blir visserligen något dyrare än klassiska sidohängda fönster i trä – men i längden lönar det sig med mindre jobb och enklare jobb.

 

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
10 Jun 2020