När man köper olika filter som skall sättas framför vädringsluckor så skall man vara mycket försiktig. Ventilationen i ett flerfamiljshus är många gånger beroende av att alla hushåll har sina ventilationstrummor och vädringsluckor helt öppna för att fungera så som den bör. Att köpa filter som inte förhindra ett bra luftflöde är därför avgörande. Var noggrann med att köpa ett luftfilter som passar er vädringslucka och som inte är för stort. Det kan också vara bra att vara uppmärksam på om dina grannar märker någon skillnad på inomhusklimatet efter det att du sätter upp filter.
Ett filter - många användningsområden
Bor du nära en väg är du antagligen smärtsamt medveten om hur sot och damm från biltrafiken utanför tränger in i lägenheten och smutsar ner inomhus. Men som sagt är många ventilationssystem beroende av att ventilationsluckorna är öppna oavsett om luften som kommer in är frisk eller inte. Luftfilter framför vädringsluckorna kan göra att du slipper att del av den smutsen som kommer utifrån.
För pollenallergiker kan den här typen av filter också göra mycket nytta. Pollen är nämligen så pass stora att de fastnar i filtren medan luften kan strömma fritt förbi.
Byta luftreningsfilter
Man bör byta filter ofta. Du kan själv se när filtret börjar bli smutsigt. Att byta filter är inte komplicerat och går att göra själv. Är du pollenallergiker kan det vara smart att byta oftare under högsäsong för att säkerställa att filtret fungerar som det skall.
Andra luftrenande lösningar
Det finns andra sätt att rena luften hemma. Här nedan kan du läsa några förslag.
Städa ofta
Att städa hemma ofta är det mest effektiva sättet att få renare inomhusluft. Dammtorka med en torr trasa och dammsug. Försök minska på plotter då det gör det svårare att komma åt att damma och städa. Textilier som kuddar, filtar och gardiner drar åt sig mycket damm och gör hemmet mer svårstädat.
De mattor som du har bör vara enkla att rengöra. Trasmattor är exempelvis lätta att ta ut och skaka eller tvätta i tvättmaskin. En ordentlig dörrmatta hjälper dig att stoppa grus och smuts från att kom in från gatan.
Växter – naturens luftrenare
Du kanske redan visste att växter tar upp och renar koldioxid, men visste du att växter även renar luften från föroreningar och kemikalier som ammoniak, aceton, toluen, trikloretylen, bensen, xylen och formaldehyd? Växter hjälper dessutom till att öka luftfuktigheten inomhus vilket leder till att luften blir skönare att andas. Några av de växter som kan hjälpa dig med luftreningen är svärmorstunga, fredskalla, palmer, orkideer, dracenor och paradisträd.
En växt renar ungefär tio kvadratmeter men det beror lite på hur stor växten är och hur mycket bladyta den har. Större bladyta ger mer luftrening.
Fristående luftrenare
Det som de flesta tänker på när man säger luftrenare är en fläkt som suger in luft genom ett filter som renar luften från olika skadliga partiklar. När olika testorganisationer provar den här typen av luftrenare brukar de komma fram till att ingen av de luftrenarna som finns på marknaden gör jobbet i den utsträckning som man kanske skulle kunna önska. Dock brukar de göra mer nytta än skada vilket kan vara tillräckligt av ett argument för att man skall prova om man har problem med luften hemma i sin lägenhet. Det viktigaste när man har en luftrenare är att man byter filter enligt tillverkarens instruktioner och följer manualen som följer med.
Ozon förvirrar skadliga molekyler
En luftrenare med ozon har inget filter utan den fungerar så att den producerar ozon som bildar nya molekyler med syret i luften och på så vis bryter sönder och dödar skadliga organismer och molekyler. När det produceras ozon kan skapas farliga restprodukter såsom kväveoxid och svavelsyra. Det diskuteras om det egentligen är helt säkert att använda luftrenare som producerar ozon. Om man skall använda en ozongenerator för luftrening är det viktigt att man är mycket påläst och använder den på korrekt sätt.
Andra inlägg
- Vem står för fönsterskador i en bostadsrättsförening?
- Tätning av fönster i bostadsrättsförening
- Byta fönster i helt radhusområde
- Därför lönar sig ett fönsterbyte - undvik kallras
- Byta fönster på inglasad balkong
- Så fattas större beslut i en BRF
- Ventilation till fönster – så väljer du rätt
- Måste alla föreningen byta fönster vid ett fönsterbyte?
- Riktlinjer för fönsterbyte - tänk på detta