Byta fönster på inglasad balkong

Kan man byta fönster på en inglasad balkong? Det är naturligtvis fullt möjligt, och det finns även ett värde i att göra detta.

Särskilt om det handlar om äldre fönster som inte ger samma goda isolering och ventilation. Det finns emellertid några saker som man bör ha i åtanke innan man byter glas på sin balkong.

Det första man ska göra är att kontakta styrelsen om man bor i en BRF

Det handlar om fasaden och det handlar därmed också om att den förändras. I och med att ni fick era balkonger inglasade så erhöll ni som BRF också ett bygglov från Byggnadsnämnden i den kommun ni tillhör. Det måste du kolla upp om det fortfarande gäller. Gå först till styrelsen och därefter kan du kontakta byggnadsnämnden för vidare konsultation och information.

Det torde inte vara några problem att byta glas på balkongen - med däremot får du nog räkna med att bytet i fråga kommer att bekostas av dig. Ett alternativ kan naturligtvis vara att lägga in en motion till styrelsen om att byta ut samtliga glas i fastigheten.

Anlita en professionell firma för fönsterbytet

Idag finns det flera alternativ för fönster till en inglasad balkong. Vi tänkte rada upp några punkter som kan vara värda att tänka på. Den första är rätt självklar och handlar om att du ska ta professionell hjälp. Detta oavsett om det handlar om att du bor i en lägenhet eller i en villa. Glas är tungt, det är otympligt och det är känsligt både för repor och direkta smällar.

Dessutom är det något som bär en kostnad. Att sätta in fönster kräver kunskap och det kräver speciell utrustning. Då det dessutom handlar om en balkong och där höjden spelar stor roll så kan man tvingas använda exempelvis skylift för att få alla glas på plats. Du tjänar på att ta hjälp - det råder det inga tvivel om.

Det här ska du tänka på vid ett byte av fönster

I övrigt då? Ja, följande punkter bör läggas in som en liten lathund att följa:

Tänk på att…

  • En balkong inte är en förlängning av vardagsrummet, det handlar mer om ett stabilt väderskydd. Du ska därför möblera för detta ändamål. Växter trivs bra på en inglasad balkong och detsamma gäller utemöbler. Du bör inte ställa ut några finare typer av möbler där; dessa kommer förmodligen att ta skada - både vad gäller textil och konstruktion i övrigt.

  • Det ska finnas ventilation. En balkong som glasats in kan bli stekhet. Det innebär att man absolut inte ska försöka täppa till eventuella drag och springor. De finns där av en anledning. Det finns höga krav att leva upp till vad gäller ventilation. I samband med att inglasning av balkong sker så ser man även till att den övriga ventilationen i bostaden inte påverkas negativt.

  • En värmefläkt kan behövas. Kondens är vanligt på inglasade balkonger. För de flesta så försvinner problemen i takt med tiden och i samband med att man skaffar sig rutiner gällande exempelvis när man bör öppna sina fönster. Vid en nyinstallation av glas så börjar man om på ruta ett och där kan kondensen bli ett problem. Här kan en värmefläkt göra skillnad då den snabbt och effektivt torkar upp den fukt som uppkommer i samband med att glasen installeras.

  • Det behövs regelbunden tvättning. Glaset kommer att vara det yttersta skyddet mot regn, snö och vind. I större städer så stänger det även ute avgaser och oljud. Detta innebär att glaset behöver tvättas regelbundet och detta inte enbart av estetiska skäl. Det handlar även om livslängd. Negligerar man rengöringen så kan detta leda till att silikatförbindningar - från exempelvis regnvatten - etsar sig fast och blir omöjliga att få bort.

    Man bör - vid nya glas - åtminstone sikta på en putsning var tredje månad. I och med att det handlar om högre höjder så kan man med fördel ta hjälp av en städfirma i samband med detta. Även om du skulle investera i fönsterglas vars profil tillåter att de plockas ur så är det en bättre lösning att använda en vanlig fönsterraka med ett längre skaft. Lyfter du ut glasen så riskerar du dels att skada dem och dels också att få problem med att sätta tillbaka dem på rätt plats igen.

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
31 Oct 2022