Ventilation till fönster – så väljer du rätt

Olika typer av ventilation för fönster

Bra ventilation är en förutsättning för ett bra boende. Här i norden tillbringar vi så mycket som 90% av vår tid inomhus och det säger sig självt att vi måste ha god tillgång på frisk luft i våra bostäder. En bra ventilation gör att fukt och föroreningar från byggnadsmaterial forslas bort från bostaden och ersätts av ny frisk utomhusluft. Hur fort denna luftväxling görs är måttstocken på hur bra ventilationen fungerar.

”I samband med ett fönsterbyte kan det vara läge att även se över hur det står till med luftväxlingen och kanske utöka antalet ventiler”

I vårt kalla klimat, där vi tillbringar så mycket tid inomhus, är vi så klart extra beroende av god ventilation. I samband med ett fönsterbyte kan det vara läge att även se över hur det står till med luftväxlingen och kanske utöka antalet ventiler. Nya fönster kan förses med bra spaltventiler, men det kan också vara en idé att kanske skippa fönsterventilerna och i stället satsa på väggventiler. Allt beror på vilken typ av ventilation du har i huset och vilken sorts utomhusmiljö du har där du bor.

Spaltventiler, karmventiler, springventiler

Fönsterventiler säljs under en rad olika namn, som till exempel spaltventiler, karmventiler eller springventiler. De fungerar alla på samma sätt – hål borras genom fönsterkarmen där luft kan komma in utifrån. På insidan av fönstret sätts ventilen upp. Ventilen kan öppnas och stängas efter behag. En del ventiler har steglös öppning och stängning där du har mer kontroll över hur mycket luft du vill släppa in, andra har bara två lägen. Det finns till och med termostatiska fönsterventiler som ställer in sig efter utetemperaturen och anpassar luftflödet utifrån det. Vanligtvis sätter man en fönsterventil i varje sovrum och två i vardagsrummet, eftersom det är i dessa rum en familj spenderar det mesta av sin tid.

Dock finns det en klar nackdel med fönsterventiler – de släpper in föroreningar och ljud i långt större utsträckning än väggventiler. Har man därför i och med ett fönsterbyte satsat på högkvalitativa treglasfönster med god isoleringsförmåga gentemot värme och buller, tar man i princip bort effekten av dessa genom att borra upp fönsterventiler.

Hur ser utomhusmiljön ut?

Bor du i ett område där miljön utanför bostaden har mycket föroreningar och höga ljudnivåer, till exempel en livligt trafikerad gata i stan, är fönsterventiler ingen bra idé. Där bör du i stället satsa på väggventiler med bra luftfilter. Du kan också, om du har möjlighet, sätta ventilerna in mot en innergård i stället för ut mot gatan. Bor du å andra sidan i en lugn miljö nära naturen, kanske fönsterventiler ändå är den bättre lösningen. De är betydligt diskretare utseendemässigt än väggventiler och i många fall även flexiblare, speciellt om du väljer en ventil med steglös öppning och stängning.

Vi hjälper dig välja rätt lösning

När vi genomför ett fönsterbyte hos dig hjälper vi dig att välja rätt typ av ventiler utifrån hur miljön ser ut där du bor. Vi kan mäta nivåerna av föroreningar och buller utifrån och även ta en titt på hur ventilationen i din bostad fungerar i stort. Vi har den kunskap och erfarenhet av fönster och ventilation som behövs för att hjälpa dig göra ett initierat val när det är dags för ett fönsterbyte i din bostad.

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
27 Apr 2022