Vad kostar ett fönsterbyte?

Om ni funderar på att byta fönster i er bostadsrättsförening är ni givetvis intresserade av att veta hur mycket ett fönsterbyte kostar. Helt lätt att svara på detta är det förstås inte, då det är en mängd faktorer som spelar in, men vi ska försöka ge ett ungefärligt svar på hur kostnaden påverkas.

Antalet fönster och storleken påverkar

Varje fönster kommer givetvis med en kostnad, så om ni bor i en byggnad med många fönster blir priset givetvis högre. Sen påverkar även storleken och formen. Har man fönster av standardmått brukar det gå att hålla kostnaden nere medan det kan kosta aningen mer om man har specialmått eller ovanliga former såsom halvmånefönster eller liknande. Riktigt stora glaspartier kan också bli kostsamma, men denna kostnad har minskat de senaste åren. Om man vill passa på att få mer ljusinsläpp kan det alltså vara värt att överväga att byta till större fönster när man väl gör bytet. Det går normalt sett rätt enkelt att öppna upp väggar för att kunna sätta i större glas.

Valet av fönstertyp är avgörande

Priserna skiljer sig rejält för fönster av trä, aluminium och PVC. I regel brukar man säga att PVC-fönster är billigast följt av trä (åtminstone i Sverige) och aluminium, men det beror lite på om det handlar om fönster som är enkelt utformade eller om de har tillval som spröjs med mera.

Men det är viktigt att inte stirra sig blind på prislappen när man väljer fönstertyp. Det är ännu viktigare att titta på u-värdet för att se hur väl fönstren kommer att isolera. Det betalar sig i längden att välja så välisolerade fönster som möjligt.

Billigare om allt kan göras på en gång

Kostnaden för ett fönsterbyte blir i regel lägre om alla fönster i en byggnad kan bytas vid ett tillfälle. Anledningen till det är att det annars tillkommer ytterligare transportkostnader för varje leverans samt att man kan behöva bygga upp byggställningar varje gång om det handlar om en byggnad med många våningar. Det är alltså bättre att planera in bytet vid ett tillfälle så att hela arbetet kan skötas på en gång och ni slipper ytterligare leveranser.

Tar ni hjälp av en kunnig fönsterfirma så kommer ni att få hjälp med att räkna fram vilken typ av fönster som ger störst fördelar för er samt en planering som hjälper er att hålla kostnaderna nere så att de nya fönstren snart är på plats.

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
7 Mar 2018