Så mycket bättre är nya fönstertyper

En uppenbar fråga när man funderar över att byta fönster är förstås hur pass mycket bättre nya fönstertyper är jämfört med gamla. Det är förstås en fråga med många delsvar, så här går vi igenom några av de faktorer som man kan titta på för att se om det lönar sig att byta fönster just hos er.

Isolervärdet är markant bättre i nya fönster

Isolervärdet avgör hur mycket värme som läcker ut ur fönster. I nya fönster är värdet markant lägre än i äldre oisolerade fönstertyper. Särskilt stor skillnad blir det om man jämför enkelglasfönster med moderna treglasfönster som inte bara har fler luftspalter som isolerar utan även en glastyp som i sig läcker mindre värme.

isolerande energifönster

För att förenkla kan man säga att ju fler rutor som sitter i ett fönster desto bättre isolervärde får det. Det är för att luften som stängs in mellan glasen bildar ett isolerande skikt som gör att värmen stannar inne i byggnaden. Men givetvis påverkar även glaset. Moderna isolerglas håller kvar värmen bättre än gamla munblåsta glas.

Säkrare lås och handtag

Visst kan det vara charmigt med gamla fönsterhakar, men särskilt säkra är de inte. Jämfört med dagens moderna handtag är de rätt krångliga att handha då man måste utföra två handgrepp för att öppna och stänga dem. De är inte heller låsningsbara, något som kan vara en stor fördel om man bor på en lägre våning.

Äldre fönster brukar heller inte ha lösningar för att luta fönstren upptill, vilket kan vara skönt om man bara vill vädra lite.

Lättskötta fönsterkarmar

En stor fördel med nya fönster är att de är mycket mer lättskötta än äldre fönster. Du behöver inte längre tänka på underhåll såsom att kitta om fönstren med jämna mellanrum. Väljer du metall- eller PVC-fönster är de så gott som underhållsfria. De behöver bara rengöras för att hålla sig hela och fräscha i många årtionden framåt. Om man väljer träfönster kan det behövas ommålning efter en tid, men med en lätt slipning och ett nytt lager färg är de som nya igen.

Kontakta oss om du är intresserad av att byta till nya fönster i din bostadsrättsförening!

 

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
7 Mar 2018