Riktlinjer för fönsterbyte - tänk på detta

När det är dags att byta fönster i era fastigheter är det viktigt att ni väljer rätt typ för just era byggnader i bostadsrättsföreningen. Dels så måste fönstren passa in med arkitekturen, men de ska även erbjuda rätt funktioner och tillräckligt goda isolervärden för att innemiljön ska bli trivsam.

"Först ut när ni överväger ett fönsterbyte är förstås att titta på om det finns några särskilda riktlinjer för hur fönstren måste vara utformade i er fastighet."

Om det handlar om ett hus från förra sekelskiftet kan det finnas krav på att fönstren får ett historiskt utseende. Handlar det däremot om modernare radhus eller lägenhetsbyggnader brukar det inte finnas sådana krav, men det är ändå viktigt att tänka på att fasaden ska se harmonisk ut. Det brukar passa bra att hålla sig till en liknande stil som huset hade innan.


Riktlinjer fönsterbyte - nya fönster, gammal fasad

Frågor ni måste titta på är bland annat om fönsterkarmarna ska vara breda eller smala, om det ska vara fönster målade i en viss färg eller om det kan vara bättre med metall. Ska fönstren ha spröjs? Finns det önskemål om funktioner såsom lutningsbara fönster eller kanske lås på fönstren? Det är viktigt att fundera över alla dessa faktorer innan ni begär in offerter då de kan påverka kostnaden rejält.

Val av fönster i BRF kan kräva kompromisser

Just kostnaden är givetvis en faktor av stor vikt när man ska byta fönster i en BRF. Här kan valet av material påverka stort. Aluminiumfönster eller träfönster är vanligtvis dyrare än PVC-fönster, så här måste ni besluta er för vad som är viktigast.

Det är även mycket viktigt att ta en titt på de isolervärden som fönstren får. Genom att välja fönster med mycket bra isolervärde kommer de boende att kunna spara ytterligare på uppvärmningen, vilket troligtvis blir det mest lönsamma i längden. Dock så måste man undersöka om det kan finnas ett behov av förstärkt ventilation om man väljer nya fönster som är mycket tätare än äldre modeller.

Smaken och önskemålen kan variera en del när man är många som bor i samma fastighet. Därför får man vara beredd på att det kan krävas kompromisser för att man ska komma överens om vilken typ av fönster som passar bäst. Var noga med att ta fram en tydlig budget och tydliga specifikationer över vad det är ni söker innan ni begär offerter på ert fönsterbyte.

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
8 Nov 2021