När är det bäst att byta fönster?

Vid vilken tid är det bäst att byta fönster?

Vi får ofta frågan från våra kunder om det finns någon årstid som är bäst för att utföra ett fönsterbyte. Mer specifikt ligger det väl i denna undran farhågor för vad som kan hända om man byter fönster på vintern när det är kallt. Vi brukar svara att generellt går det bra att utföra fönsterbyten, både i stor och liten skala, vilken årstid det än är och vad termometern än visar. Sedan finns det förstås undantag som kan göra att det är bättre att vänta till våren eller sommaren med att byta fönster.

När vi plockar ut ett gammalt fönster har vi alltid det nya fönstret redo. Det gör att fönsteröppningen endast är oskyddad i några minuter, och kan i stort sett jämföras med att vädra en kort stund

När vi utför ett fönsterbyte, vare sig det är på en villa eller på ett flerfamiljshus på uppdrag av en bostadsrättsförening, så byter vi alltid ut ett fönster i taget. Vi tar alltså inte bort alla fönster på en gång och kör iväg med dem någonstans, utan när vi plockar ut ett gammalt fönster har vi alltid det nya fönstret redo. Det gör att fönsteröppningen endast är oskyddad i några minuter, och kan i stort sett jämföras med att vädra en kort stund. Det spelar alltså ingen roll om det flera minusgrader och snö.

Sätta in större eller mindre fönster

Det som kan påverka tiden det tar att byta fönster är om vi måste göra ändringar i fasadkonstruktionen innan vi sätter in det nya fönstret. Då tar det så klart längre tid att sätta det nya fönstret på plats, och därför är det bäst att utföra denna typ av fönsterbyte på våren, sommaren eller hösten. Ett alternativ kan vara att sätta så kallade fönsterparaplyer för öppningarna, som i viss mån skyddar mot kyla men framför allt från vind, regn och snö. På större fastigheter är dock detta kostsamt.

Många vill byta fönstren på vintern

Vintern är den tid då vi får in flest förfrågningar om fönsterbyten. Anledningen är så klart att det är på vintern som man i många föreningar märker att fönstren börjar sjunga på sista versen, med kallras, drag och imma på rutorna. Ibland kan läget i vissa lägenheter vara akut. Då är det bra att veta att det inte alls finns några hinder för att byta ut fönstren mitt i vintern. Det är bara att ringa oss så kommer vi ut och tar en titt på fönstren. Genom att inspektera fönstren kan vi se om fönstren verkligen behöver bytas ut, eller om det räcker med en renovering.

Fönsterrenovering mindre lämpligt på vintern

Är det så att fönstren kan renoveras och föreningen hellre gör det, är det dock alltid bäst att vänta till de varmare årstiderna. När vi renoverar fönster behöver vi i regel plocka ut dem och ta in dem till verkstaden, vilket gör att fönsteröppningen kan behöva lämnas utan fönster ett par dagar. Då sätter vi alltid för plast eller ett fönsterparaply för att skydda lägenheten innanför, men vinterkyla är ingenting man kan göra något åt. Därför bör en fönsterrenovering ske på våren, sommaren eller hösten.

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
9 Aug 2021