Kan man byta persienner i BRF utan att byta fönster?

Kan man byta persienner i BRF utan att byta fönster? Ja, det kan man definitivt göra. Persienner är en fristående del av ett fönster och sådana kan man byta utan att fönstret påverkas. Det är även något som varje enskild medlem kan göra utan tillstånd från din BRF. Vilket kan vara välbehövlig att göra med jämna mellanrum - detta då persienner kan ta en hel del stryk i takt med åren.

Det som skiljer en bostadsrätt mot en hyresrätt är att man har större frihet att påverka i den förra än i den senare. Skulle du bo i en hyresrätt så bör du först klargöra med hyresvärden innan du byter dina persienner. Det borde inte föreligga några problem - men du får förmodligen vara beredd på att ta en del av kostnaden, möjligen hela, om bytet sker av rent estetiska skäl. Är persiennerna i fråga trasiga så kommer förmodligen hyresvärden att betala för de nya.

Bostadsrätt då? Faktum är att just persienner ligger lite på gränsen till vad man får göra. Rent krasst kan man säga att allt som finns inne i en bostadsrätt står ägaren fritt att byta ut, förändra och renovera (detta inom rimlighetens gränser - du kan inte riva väggar och dra om el och vatten hur som helst). Persienner ligger på gränsen.

Dina fönster kan du, rent krasst, måla om och fixa till på insidan. Gäller det däremot utsidan så får du inte göra detta utan att först ha erhållit en tumme upp från styrelsen i din förening. Det kan således vara en god idé att kontrollera att byte av persienner får ske. Även om detta, i de allra flesta fall, är att anse som en ren och skär formalitet.

Ska hela er BRF byta persienner samtidigt? Driv frågan!

Om det handlar om att fler än du har slitna, trasiga eller allmänt sjaviga persienner i fönstren så kan det finnas en möjlighet att driva frågan vidare. Genom att samla in namnunderskrifter så kan det drivas som en motion till nästa årsmöte och därmed så kan också kostnaderna bli lägre.

Det är i så fall viktigt att - på samma sätt som fallet är gällande ett fönsterbyte - att man har fakta på bordet. Ju bättre underlag som presenteras, desto större blir chanserna att motionen antas. Det innebär att du med fördel kan se över prisbilden, vilka företag som finns och huruvida det kan finnas andra alternativ till persienner som solskydd.

Här ska man dock även tillägga att persienner inte är så extremt kostsamma och att de flesta även går att reparera för egen maskin. Handlar det om att snöret som binder samman lamellerna gått sönder så kan detta lagas enkelt med exempelvis en tändare som löder ihop delarna igen. Ett ganska roligt projekt att hålla på med under en regnig dag om inte annat.

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
19 Aug 2020