Vanliga frågor om fönsterbyte

Det kan kännas bökigt att byta fönster. Vi går igenom vanliga frågor som kan uppstå i och med ett fönsterbyte. Att byta fönster är ibland nödvändigt. Vi hoppas att våra guide kan ge svar på några av dina frågor och göra att du känner dig lite lugnare inför ett stundande fönsterbyte.

När ska man byta fönster?

Det beror på en rad olika omständigheter men man kan säga att plast- och träfönster behöver bytas ungefär vart 30:onde år medan aluminium kan klara upp till 50 år. Träfönster behöver målas och ses över med sju-års intervaller för att de ska hålla sig fina så länge som möjligt. Hur länge ett fönster håller beror på sådant som klimat, byggnadens läge och om det finns mycket avgaser eller andra föroreningar i luften.

Vilket förarbete och vilka förberedelser behövs inför ett fönsterbyte?

Innan fönsterbytet börjar behöver de som skall utföra arbetet komma till byggnaden där bytet skall ske och ta mått och uppskatta arbetets omfattning. Det är väldigt viktigt att alla mått blir rätt. Efter det så får byggnadens ägare en offert där fönsterfirman talar om vad det kommer kosta. Om den som äger huset tackar ja till den offerten så fortsätter arbetet med fönsterbytet.

Företaget som skall byta fönster eller fastighetsägaren brukar berätta för de som bor eller hyr lokaler vad de behöver göra innan jobbet börjar. Men för den som vill vara extra förberedd kommer här lite tips på vad man kan göra själv:

  • Tömma fönsterbrädor

  • Ta bort möbler och sådant löst som står nära fönstret.

  • Plocka ner jalusier, gardiner och annat som hänger i och vid fönsterna.

När arbetet väl är igång

De som bor i fastigheten kan vistas där som vanligt under fönsterbytet. De flesta hantverkare håller det rent och städat och håller sig vid fönstren. Bytet sker löpande. Hur lång tid det tar beror lite på hur många fönster som skall bytas och vad det är för väder men cirka 1-3 dagar får man räkna med. Om det är kallt ut så får man riva ut ett fönster i taget och genast ersätta det med ett nytt. Om det är sommar och varmt kan man ta bort flera på en gång utan att det blir kallt i bostaden.

Varför skall man byta fönster?

Oftast byter man fönster för att de gamla fönsterna blivit för slitna. Kanske är de svåra att stänga eller så har materialet blivit för åtgånget under åren. Det som är bra med nya fönster är att de släpper ut släpper ut mindre värme vilket är bra för både klimatet och för din plånbok då värmekostnaderna minskar. Med moderna fönster kan du minska dina uppvärmningskostnader med upp till 30 procent. Idag kan man bygga energisnåla bostäder med hela väggar av glas.

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
11 Oct 2021