Insynsskydd för fönster

När det gäller fönster vill man gärna kunna se ut, utan att grannar och förbipasserande ser in. Här kan du läsa om olika insynsskydd för fönster.

Fönsterfilm

En effektiv klassiker när det kommer till insynsskydd för fönster är att använda sig av fönsterfilm. Det är enkelt att montera och enkelt att ta ner och dessutom lämnar det inga märken om man gör på rätt sätt. Fönsterfilm finns att köpa i många olika varianter och utföranden – antingen med eller utan mönster.

En annan fördel med fönsterfilm är att man själv kan klippa till så stor bit man önskar fästa på fönstret utan att behöva måttbeställa något. Fönsterfilm är gjord av vinyl och fäster på glasrutan tack vare att den blir statisk. Man behöver alltså inte använda lim eller andra speciella medel och det går som sagt att plocka ner skydden när helst man önskar.

Fristående insynsskydd

Vill man inte fästa något direkt på fönstret, samt kunna plocka bort och ställa fram ett skydd efter behov, finns många snygga fristående insynsskydd att hitta. Stora, små, höga och låga – det finns varianter i alla möjliga storlekar och dessa är ofta tillverkade i trä eller plast.

Fristående insynsskydd fyller inte bara sin funktion utan många modeller är dessutom riktigt fina hantverk som kan utgöra en detalj i rummet.

Persienner och gardiner

Både persienner och gardiner fyller egentligen en annan funktion men går alldeles utmärkt att använda som insynsskydd för den som letar efter en snabb och enkel lösning. Fördelen även här är att man kan öppna upp och stänga som man vill men det finns också en nackdel, och det är att det kan bli ofrivilligt mörkt i rummet.

Däremot finns en typ av persienn som är framtagen för att fungera mer som ett insynsskydd än som ett solskydd eller mörkläggningsprodukt. Det är en persienn som man själv kan ställa in var på fönstret man vill att den ska sitta just för stunden. Vill man så kan man tänka hela fönstret, bara halva antingen uppifrån och ned eller tvärt om men det går också att fästa den i fönstrets mitt. På så vis får man ändå in ljus samtidigt som man hindrar insyn.

Smarta fönster

Precis som att det finns smarta telefoner men flashiga funktioner finns även smarta fönster att hitta på marknaden idag. Det är avancerat och ganska dyrt – men vill man själv kunna styra sina fönster finns alltså möjligheten. Dessa fungerar genom att fönstret är täckt av en speciell typ av film som styrs tack vare elektrisk spänning. Med endast en knapptryckning kan man ändra glaset från klart till frostat och vice versa.

För den som letar insynsskydd till sina fönster finns alltså mycket att välja bland, och man kan minst sagt säga att prisnivåerna skiljer sig mellan olika produkter. Fönsterfilm och fristående skydd kan man hitta för en billig peng medan man får betala något mer för till exempel måttbeställda persienner. Vill man kunna växla mellan utsikt och skymd insyn med hjälp av en knapp får man räkna med desto mer men kanske är detta något vi får se mer av i framtid

Nya fönster till er BRF ger sänkta uppvärmningskostnader!
3 Feb 2020